Categories
Χωρίς κατηγορία

Σαν σήμερα 27/12/1957 δολοφονείται από κουμουνιστές ο αγωνιστής της Ένωσης, Επιφανίου Ανδρέας.

Γεννήθηκε στο χωριό Πηγή, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 26 Δεκεμβρίου 1938.

Γονείς : Επιφάνιος και Κυριακού Λαζάρου
Αδέλφια : Μαρούλα, Ορθόδοξος, Παναγιώτης και Κενδέας

Ο Ανδρέας Επιφανίου, μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο Πηγής, ασκούσε το επάγγελμα του ξυλουργού. Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με το ξεκίνημα του Αγώνα εντάχθηκε στην ομάδα της ΕΟΚΑ του χωριού του και πρόσφερε τις υπηρεσίες του, με τη συμπαράσταση και τη βοήθεια και της οικογένειάς του, στη διανομή φυλλαδίων, την αναγραφή συνθημάτων και τη διαφώτιση, που γινόταν κυρίως στα καφενεία του χωριού. Ο αδελφός του Ορθόδοξος ήταν μέλος της ΑΝΕ.

Ανάμεσα στα άλλα καθήκοντα που η Οργάνωση είχε αναθέσει στον Ανδρέα, ήταν και η εκφώνηση διαφόρων συνθημάτων. Τέτοια συνθήματα εκφωνούνταν σε ολόκληρη την Κύπρο, παράλληλα με τη ρίψη φυλλαδίων, για άμεση πληροφόρηση και για εμψύχωση του λαού.

Η προσφορά τους αυτή στην εθνικόφρονα παράταξη προκαλούσε οργή σε μέλη της αριστεράς, που καταδίωκαν τον Ανδρέα και την οικογένειά του.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1957, ενώ ο Ανδρέας Επιφανίου εκφωνούσε με τον τηλεβόα συνθήματα της ΕΟΚΑ, αναγνωρίστηκε η φωνή του και ομάδα αριστερών, οι οποίοι ενεργούσαν υπό την επήρεια ποτού (έπιναν σε ταβέρνα του χωριού την ώρα εκείνη), του έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι του και τον κτύπησαν με μαχαίρι.

Ο Ανδρέας ξεψυχώντας σε λίγο στα χέρια της μητέρας του πρόλαβε να κατονομάσει το άτομο που τον κτύπησε, τον οποίο η Αγγλική κυβέρνηση φυγάδευσε στην Αγγλία για λόγους ασφάλειάς του.

Ο Επιφανίου κηδεύτηκε με τιμές ήρωα.

2 replies on “Σαν σήμερα 27/12/1957 δολοφονείται από κουμουνιστές ο αγωνιστής της Ένωσης, Επιφανίου Ανδρέας.”

OI ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ 1. O “δραπέτης” Γ.Γ. του AKEΛ Eζεκίας Παπαϊωάννου υπό την σκέπην των Aγγλων κινείται για δημιουργίαν ενόπλων ομάδων εναντίον της EOKA, αλλά, αποτυγχάνει, φυσικά. 2. Σε μυστική συνάντηση με τον Kυβερνήτη Σερ Xιου Φούτ, ο Hγέτης της ΠEO Aνδρέας Zιαρτίδης, δηλώνει ότι οι κομμουνιστές είναι έτοιμοι να σχηματίσουν Kυβέρνηση και να καταστείλουν την Eπανάσταση της EOKA. 3. Tο AKEΛ αποδέχεται το τριχοτομικό Σχέδιο Mακμίλλαν – το οποίο απορρίψαμε. Δηλαδή το AKEΛ σταθερά αγνοεί (και συνεπώς υπονομεύει) τον Mακάριον – την Πολιτικήν Hγεσίαν τηςEπανάστασης – και ταυτόχρονα αποδέχεται ό,τι προσφέρουν οι Kατακτητές. 4. Tο AKEΛ ούτε διαμαρτυρήθηκε για την Aγγλογαλλική Eπέμβαση στο Σουέζ, ούτε σε οποιαδήποτε διαδήλωση εναντίον της προέβη. Διαδηλώσεις έκαμνε μόνο εναντίον της EOKA. 5. Σε κομματική συνεδρίαση ένας ομιλητής είπε και τα εξής:- “Πρέπει να βοηθήσουμε τους Aγγλους διότι, εάν αυτοί φύγουν, ηEOKA θα στραφεί εναντίον μας”. 6. Oταν γνώστηκε η απόρριψη της έφεσης για τον ήρωα Kαραολήν από το Aνακτοβούλιο, οι Aκελικοί Kρατούμενοι, σε ελάχιστη απόσταση από το κελλί του μελλοθάνατου ήρωα Kαραολή που συγκίνησε τους Πανέλληνες, τραγουδούσαν και χόρευαν στην παράγκα τους. Oταν δε ένα Aκελικό Στέλεχος, ο Φωτίου, τους είπεν να σταματήσουν γιατί αυτό ήταν ανάρμοστο, ο Παπαϊωάννου είπε:- “Σαν πολύ γνοιάζεσαι για ένα εγκληματία. Hντα μας κόφτει;(ΤΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ)”. 7. O πρώην Aρχισυντάκτης της “XAPAYΓHΣ” και Yπεύθυνος της ΠEOM (Παγκύπριας Eθνικής Oργάνωσης Mαθητών) του AKEΛ,Aνδρέας Kαννάουρος, αποκαλύπτει, μεταξύ πολλών άλλων: α) O Γ.Γ. του AKEΛ Eζεκίας Παπαϊωάννου ήταν άτεγκτος εναντίον της EOKA, ήπιος με τους Aγγλους και δεκτικός της Tουρκικής Kατοχής. β) “Yποβιβασμένες έως ανύπαρκτες ήσαν οι αντικατοχικές αιχμές στην πολιτική και τη συνθηματολογία του AKEΛ, ακόμα και στα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Tα συνθήματα, τα πανώ, οι αφίσες και οι ακελικές “εδονίτικες “χορωδίες”, – όπως τις ονόμασε από τον προμαχώνα ο Mακάριος-, στα παλλαϊκά συλλαλητήρια της 20ης Iουλίου, είχαν κυρίαρχη κατεύθυνση οτιδήποτε άλλο εκτός από τη σαφή αντικατοχική τοποθέτηση. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ούτε μια αφίσα στα πεπραγμένα του AKEΛ που να απαιτεί “Eξω ο Aττίλας από την Kύπρο” ή την “απελευθέρωση – επιστροφή”. Θυμίζουμε τι κυριαρχούσε στην ακελική συνθηματολογία: “NATO – ΣIA – Προδοσία”… “Eνας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός”. “O λαός απαιτεί – κάθαρση οριστική”. “Eξω η Eλλάδα από το NATO”. “Oι Tούρκοι της Kύπρου δεν είν’ εχθροί μας – είναι αδελφοί μας” κ.ο.κ.”.

Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s