Categories
Απριλιος

Απρίλιος 1958 : Η ΕΟΚΑ ξαναχτυπά

Στις 6 Απριλίου 1958 η ΕΟΚΑ ξαναχτυπά. Αντάρτικη ομάδα επιτέθηκε στον αστυνομικό σταθμό Κουτρουφά στον δρόμο Αστρομερίτη – Ευρύχου που βρισκόταν 25 μίλα από την Λευκωσία. Η επίθεση άρχισε στις 21:30 το βράδυ και πήραν μέρος 8 αντάρτες με οπλισμό 2 αυτόματα, 4 κυνηγετικά τυφέκια, δυο περίστροφα και νάρκες. Τρείς αντάρτες εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στον αστυνομικό σταθμό και εξουδετέρωσαν τους αστυνομικούς χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν. Οι υπόλοιποι πέντε αντάρτες ασχολήθηκαν με το να ανοίξουν μια οπή στη στέγη του κτηρίου για να τοποθετήσουν τις νάρκες.

Η όλη εργασία έγινε χωρίς να μπορέσεις κανείς να αντιληφθεί τίποτα παρόλο που από τον δρόμο γινόταν συνεχώς μαζική διέλευση αυτοκινήτων. Γύρω στις 22:00 η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί και έγινε η ανατίναξη προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο κτήριο. Η αντάρτικη ομάδα αποχώρησε ανενόχλητη.
Στις 14 Απριλίου 1958 εκτελέστηκε στο Βαρώσι ο Άγγλος λοχίας και βασανιστής Ντίαρ που είχε δολοφονήσει τον Χατζηθεoδόσίου από τους Στύλλους. Η εκτέλεση του βασανιστή έγινε η αφορμή για να γίνουν έρευνες στο κινηματοθέατρο «Ηραίον», όπου ισχυρίζονταν οι Βρετανοί ότι ευρέθησαν μερικές βόμβες. Με την δικαιολογία ότι αυτές δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, το «Ηραιον» ανατινάχτηκε αφού προηγουμένως είχαν τοποθετηθεί κι άλλα εκρηκτικά από τους Άγγλους.

Η όλη ενέργεια ήταν δηλωτική της εκδίκησης από μέρους των αποικιοκρατών που δεν δέχθηκαν ούτε καν την πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του κινηματοθέατρου που προσφέρθηκε να μετακινήσει ο ίδιος τις κατ’ αυτούς επικίνδυνες βόμβες.

Leave a comment