Categories
Νέα

Αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη στο δημοτικό σχολείο Δροσιάς

Με θάρρος και σύνεση να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα και τη βουλιμία της επεκτατικής και αυταρχικής Τουρκίας, ώστε να κατακτήσουμε την ελευθερία που κέρδισαν οι ήρωες της ΕΟΚΑ, τερματίζοντας την επονείδιστη ξένη κατοχή, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη στο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς (ΚΒ) – «Μιχαλάκης Παρίδης» στη Λάρνακα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «το εθνικό χρέος μας οδήγησε στο Δημοτικό Σχολείο όπου με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, τελούμε  τα  αποκαλυπτήρια  της  προτομής  του ήρωα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959, Μιχαλάκη Παρίδη, της προτομής που κοσμεί το προαύλιο του σχολείου και φέρει το όνομά του, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτόν».

Πρόσθεσε ότι «κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και τιμούμε τον Μιχαλάκη Παρίδη, τον νέο που έκανε τα φλογισμένα ιδεώδη της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οδηγό της ψυχής, της συνείδησης και της δράσης του, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή, που ενισχυμένος από την παιδεία και την ανατροφή  του, αλλά και από την ορθόδοξη πίστη και την ευσέβεια του, δόθηκε στον αγώνα για την ελευθερία και την ένωση με την Ελλάδα».

Ο Υπουργός εξέφρασε «ικανοποίηση» για τη σημερινή «ιστορική» όπως τη χαρακτήρισε στιγμή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα και μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Με το όνομα του και μόνο, το όνομα του ήρωα από την Αναφωτία, το σχολείο αυτό δίνει το πρώτο μάθημα στα παιδιά μας, μάθημα ιστορίας και ελευθερίας, μάθημα αυτοσεβασμού και εθνικής αυτογνωσίας, το μάθημα που μας παρέδωσαν τα νιάτα της Κύπρου από το 1955 – 1959 και ανάμεσα τους ξεχωριστά ο Μιχαλάκης Παρίδης», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «αναλογιζόμενοι το μεγαλείο εκείνου του αγώνα και το ήθος του Μιχαλάκη Παρίδη γεμίζουμε αυτοπεποίθηση, αλλά αντλούμε και διδάγματα ακόμα και αν οι περιστάσεις άλλαξαν και αν ο αγώνας της Κύπρου σήμερα γίνεται με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, στόχος μας είναι ακόμα η ίδια εκείνη ελευθερία που μας χάρισαν οι θυσίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ».

Ταυτόχρονα κάλεσε όλους «να σταθούμε με ευλάβεια μπροστά στο ανάστημα του ήρωα και με υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος να αντικρύσουμε τις προκλήσεις των καιρών». Από ψηλά στο πάνθεο των ηρώων ο Μιχαλάκης Παρίδης στέλνει μήνυμα με τους στίχους του, ανέφερε.

Ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε όλους να «αντιμετωπίσουμε με θάρρος αλλά και με σύνεση την επιθετικότητα και τη βουλιμία της επεκτατικής και αυταρχικής Τουρκίας και ας κατακτήσουμε ξανά την ελευθερία που κέρδισαν οι ήρωες της ΕΟΚΑ τερματίζοντας την επονείδιστη ξένη κατοχή».

Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε «σεβασμό στην οικογένεια του ήρωα» και συνεχάρη την Εφορεία Ελληνικών  Εκπαιδευτηρίων Λάρνακας, τη Διεύθυνση, τους εκπαιδευτικούς και το Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς (ΚΒ) – «Μιχαλάκης Παρίδης», σε όλους τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης αλλά και στον γλύπτη που φιλοτέχνησε την προτομή του ήρωα «η οποία στο εξής θα κοσμεί την είσοδο και θα καλωσορίζει τα παιδιά στο σχολείο».

Σημειώνεται ότι η τελετή ξεκίνησε με τρισάγιο και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα από τον Υπουργό Παιδείας.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων μεταξύ άλλων από την Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Παιδείας, τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, εκπροσώπους κομμάτων, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, τον Δήμαρχο Λάρνακας και τους Κοινοτάρχες Βάβλας, Αναφωτίας και Τρούλλων.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης η αδελφή του Μιχαλάκη Παρίδη, τα αδέλφια των ηρώων Πετράκη Κυπριανού, Ανδρέα Σουρουκλή και του μικρότερου ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα Δημητράκη Δημητριάδη.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές του σχολείου και θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στη ζωή, τη δράση και τη θυσία του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη.

Στην αυλή του σχολείου παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφιών και προσωπικών αντικειμένων του ήρωα, από το προσωπικό αρχείο της οικογένειας, το οποίο διανθίστηκε με ζωγραφιές μαθητών.

Πηγή: Larnakaonline