Categories
Νέα

Οργή για την εκδήλωση προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ

Του Φάνη Μακρίδη

Έλαβε διαστάσεις στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά και διχάζει, η προγραμματισμένη για τις 2 Ιουνίου συναυλία των Βρετανικών Βάσεων στο αρχαίο αμφιθέατρο Κουρίου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμή της Βασίλισσας Ελισάβετ και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προκειμένου να εορταστεί «το πλατινένιο ιωβηλαίο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η υπηρεσία της στο έθνος μας για πάνω από 70 χρόνια και η στενή στήριξή της στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Οι αντιδράσεις, αν και με… χρονοκαθυστέρηση (η εκδήλωση ανακοινώθηκε από τις 11/04), έχουν να κάνουν με προφανείς λόγους. Όπως, άλλωστε, σχολιάζεται ευρέως, με έγκριση της Βασίλισσας απαγχονίστηκαν εννέα αγωνιστές του 1955-59. Πέραν τούτου, ο σκεπτικισμός που εκφράζεται απορρέει και από το γεγονός ότι τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη δύο κυπριακών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων με δράση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου («Μικροί Ήρωες» και «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή»), αλλά και σε μια βρετανική οργάνωση που στηρίζει οικογένειες στρατιωτικών, το SSAFA.

Αποχώρηση «Μικρών Ηρώων»

Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι ότι το ίδρυμα «Μικροί Ήρωες» που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, Λουκά Φουρλά, με στόχο τη στήριξη των παιδιών, τα οποία νοσηλεύονται στο Παιδοογκολογικό Τμήμα του Μακαρείου Νοσοκομείου, αποφάσισε να αποσυρθεί από την εκδήλωση.

Σε γραπτό μήνυμα το οποίο στάλθηκε χθες εκ μέρους των «Μικρών Ηρώων» σε λειτουργούς των ΜΜΕ, σημειώνεται: «Μετά από ενημέρωση που λάβαμε για το περιεχόμενο και τον σκοπό της εκδήλωσης που διοργανώνουν οι Βρετανικές Βάσεις, επικοινωνήσαμε με τους διοργανωτές και ζητήσαμε όπως αφαιρεθεί άμεσα το ίδρυμα «Μικροί Ήρωες» από τη λίστα των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση από τα έσοδα της εκδήλωσης».

«Δεν είχε ενημερωθεί…»

Ο «Φ» επικοινώνησε με συνεργάτη του κ. Φουρλά εντός της χθεσινής ημέρας ζητώντας κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις για την αρχική συμπερίληψη του ιδρύματος στο ανακοινωθέν των Βρετανικών Βάσεων (σ.σ. το τηλέφωνο του ευρωβουλευτή ήταν απενεργοποιημένο καθώς ταξίδευε). Απαντώντας σε ερώτησή μας για την ετεροχρονισμένη αντίδραση (η ανακοίνωση για την εκδήλωση εκδόθηκε στις 11 Απριλίου), ανέφερε πως «φίλοι μας ενημέρωσαν μόλις χθες (σ.σ. προχθές) για τους σκοπούς της συναυλίας και τη συμπερίληψη του ιδρύματος στη λίστα με τις φιλανθρωπίες. Άλλωστε, η ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων δεν είχε δημοσιοποιηθεί από ΜΜΕ». Και πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε αμέσως να εξαιρεθούμε». Εξήγησε, ακόμη, ότι «δεν είχε εκ των προτέρων ενημερωθεί κάποιος από το ίδρυμα ότι αυτό θα λάμβανε μέρος των εσόδων της εν λόγω εκδήλωσης».

«Δεν είμαστε πολιτικοί»

Σε ό,τι αφορά τον σύνδεσμο «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», παρά τις όποιες αντιδράσεις, τα στελέχη του δεν έχουν κάποια ένσταση θεωρώντας πως οι εισφορές απ’ όπου κι αν προέρχονται είναι καλοδεχούμενες. Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Πενηντάεξ.

«Δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα» ανέφερε χαρακτηριστικά όταν του ζητήσαμε σχόλιο. Συμπλήρωσε πως αντιλαμβάνεται τo ζήτημα που εγείρεται, αλλά ξεκαθάρισε πως το «Ένα Όνειρο, Μια Ευχή», είναι ταγμένο να υπηρετεί τον άνθρωπο και ειδικότερα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Αν ένας γονιός θέλει να στείλει το παιδί του στο εξωτερικό και «καίγεται» να μαζέψει χρήματα, εμείς θα σταθούμε δίπλα του. Δεν μπορούμε να αφήσουμε στο έλεος ένα παιδί…» ανέφερε χαρακτηριστικά, κι επανέλαβε: «Η φιλανθρωπία δεν έχει σχέση με την πολιτική. Δεν έχει σύνορα. Όταν μιλάμε ανθρωπιστικά, είμαστε όλοι κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό».

Ο κ. Πενηντάεξ πρόσθεσε: «Μακάρι να είχαμε κράτος-πρόνοιας και να μην υπήρχε ανάγκη για τη δράση μας».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα αγάπης για την πατρίδα με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε, ενώ σχολιάζοντας όσους θέτουν τέτοιο ζήτημα, παρέπεμψε στον θυρεό της Αγγλίας που είναι στο Προεδρικό Μέγαρο και στο οποίο στεγάζονταν όλοι οι Πρόεδροι από διάφορες κομματικές παρατάξεις. Διερωτήθηκε, μάλιστα, γατί κανείς δεν αντέδρασε γι’ αυτό το γεγονός. 

Υπενθύμισε και τον «ποδηλατικό γύρο» που διοργανώθηκε πρόσφατα από τις Βρετανικές Βάσεις, με τη συμμετοχή της Αστυνομίας Κύπρου. «Τα έσοδα αυτής της εκδήλωσης μοιράστηκαν εξ ίσου στον σύνδεσμό μας, στους «Μικρούς Ήρωες» και στον Αντικαρκινικό σύνδεσμο» εξήγησε. 

Κατέληξε λέγοντας ότι «ο Σύνδεσμός μας δεν είναι διοργανωτής της εκδήλωσης και ούτε σκοπεύω να παρευρεθώ… Ένα πράμα έχω στο νου μου: Να βοηθήσω τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και τίποτα άλλο».

«Καταπληκτικής υπηρεσίας…»

Στην ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11/04/2022, αφού πρώτα καταγράφονται οι βασικές λεπτομέρειες για τη συναυλία στις 2 Ιουνίου και τους συμμετέχοντες, παρατίθενται τοποθετήσεις του διοικητή των «Βρετανικών Δυνάμεων Κύπρου, Major General Rob Thomson». Ο τελευταίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δήλωσε ότι η συναυλία θα είναι μια πράξη εορτασμού και μια θεαματική συναυλία. Είπε: «Φυσικά αυτή η συναυλία θα πραγματοποιηθεί για να σηματοδοτήσει τα 70 χρόνια της καταπληκτικής υπηρεσίας της Αυτής Μεγαλειότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κοινοπολιτεία, αλλά αισθάνομαι επίσης ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη στενή μας φιλία και συνεργασία με την Κύπρο και τους Κύπριους».

Παρέμβαση από τον γιο του απαγχονισθέντα Ανδρέα Παναγίδη

Για το όλο θέμα υπήρξε και παρέμβαση από τον γιο του απαγχονισθέντα ήρωα της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Παναγίδη. Ο λόγος για τον κ. Αριστείδη Παναγίδη, ο οποίος με επιστολή που απέστειλε χθες στον «Φ» και υπό τον τίτλο «Προς Ελισάβετ», καταθέτει τις δικές του θέσεις για το ζήτημα. Καλεί, συγκεκριμένα, όσες φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι προγραμματισμένο να λάβουν μέρος στην εκδήλωση, να αποσύρουν τη συμμετοχή τους, αλλά και την κυβέρνηση να απαιτήσει τη ματαίωση της εκδήλωσης.

»Αιτιολογώντας τις πιο πάνω θέσεις του, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Θα μου πείτε ότι σε δικό τους κυρίαρχο χώρο ό,τι θέλουν μπορούν να κάνουν. Καμία αντίρρηση. Εκείνο, όμως, που δεν καταλαβαίνω, είναι η συμμετοχή κυπριακών φιλανθρωπικών οργανώσεων, Κυπρίων καλλιτεχνών και πολιτιστικού ομίλου στα πανηγύρια που διοργανώνουν οι αρχές ενός κράτους που δεν έχει ‘αρχές’, αφού το συγκεκριμένο κράτος δεν σεβάστηκε ούτε την υπογραφή του στις περιβόητες συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου και ενήργησε και συνεχίζει να ενεργεί μέχρι σήμερα έτσι, ώστε να διχοτομηθεί η πατρίδα μας, αρνείται πεισματικά να καταβάλει το προβλεπόμενο μίσθωμα για τη χρήση κυπριακής γης και χολώνεται, όταν κάποιοι ξένοι επίσημοι εκφράσουν, έστω, την επιθυμία να επισκεφτούν τα Φυλακισμένα Μνήματα.

»Σημειώστε, ότι τα Φυλακισμένα Μνήματα αποτελούν τον ιερότερο χώρο του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού εκεί οι Άγγλοι κατακτητές και με την έγκριση της Ελισάβετ απαγχόνισαν και έθαψαν εννέα ήρωες της Κύπρου και άλλους τέσσερις που σκοτώθηκαν σε μάχες εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών. Και οι αρμόδιοι του κυπριακού προτεκτοράτου τους φροντίζουν να ικανοποιούν τις οδηγίες τους και να μην επιτρέπουν τις επισκέψεις ξένων επισήμων και διπλωματών στα Φυλακισμένα Μνήματα. Και για να μη νομίζετε ότι υπερβάλλω, σας παρακαλώ να μου υποδείξετε, έστω έναν ξένο επίσημο ή πρέσβη ή διπλωμάτη που επισκέφτηκε αυτό τον χώρο. Ακόμη, οι Βρετανοί των Βάσεων με τις εκδηλώσεις αυτές θα εορτάσουν, λένε, τη φιλία των δύο κρατών, αποσιωπώντας το γεγονός ότι με τις αποφάσεις της η βασίλισσά τους κατέστησε κάποιους Κύπριους μαυροφορεμένους γονείς και κάποια βρέφη και νήπια ορφανά και συζύγους να κλαίνε στους τάφους των δικών τους νεκρών τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό τους».

Πηγή: Philenews