Categories
Ιούλιος

Ανδρέας Παρασκευά: «Μάνα μου και πατέρας μου τώρα η Ελλάδα»

Ανάμεσα στο Πάνθεον των Ηρώων που πότισαν με το αίμα τους τον αιματοβαμμένο και άγιο τούτο τόπο, αξεθώριαστη και Αθάνατη προβάλλει η μορφή του Άλκιμου νέου της Κώμας του Γιαλού Ανδρέα Παρασκευά.

O Παρασκευά Ανδρέας γεννήθηκε στο χωριό Κώμα του Γιαλού της Καρπασίας, στις 30 Νοεμβρίου 1940. Ηταν παιδί του Αλέξανδρου και της Κατερίνας. Αδέλφια του ήταν ο Αντώνης, η Αλεξάνδρα, η Έλλη, η Ευγενία, ο Αλέξανδρος,ο Αναστάσης, ο Ηλιού και ο Ανδρέας, ο οποίος γεννήθηκε μετά το θάνατό του και πήρε το όνομά του.

Ο Ανδρέας τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κώμας του Γιαλού και φοίτησε μέχρι την τετάρτη τάξη στο Γυμνάσιο Γιαλούσας.

Εντάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ κατά το τέλος του 1955, στη μαθητική ομάδα του Γυμνασίου Γιαλούσας, και η όλη δράση του χαρακτηριζόταν από αυθορμητισμό και γενναιότητα. Σε εισήγηση του πατέρα του ότι ήταν πολύ μικρός, για να ενταχθεί σε ένα τόσο μεγάλο αγώνα, απάντησε: “Άργησες, πατέρα, να μου το πεις. Ο γιος σου μεγάλωσε από τη στιγμή που έδωσε το μεγάλο του όρκο. Πατέρας μου και μάνα μου τώρα είναι η Ελλάδα”.

Ο πατέρας του ήταν συμπαραστάτης του σε όλη του την δράση, ασχέτως ότι ήταν αριστερός και εκδιώχθηκε από το ΑΚΕΛ, γιατί ο γιος του ήταν αγωνιστής. “Μετά το θάνατο του γιου μου”, αναφέρει ο ίδιος, “ούτε καφέ δεν προσφέρονταν οι αριστεροί φίλοι μου να με κεράσουν και έφευγαν από το καφενείο, όταν πήγαινα εγώ. Όμως καμάρωνα που ο γιος μου έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα. Ήμουν φτωχός και τα παιδιά μου ήταν πολλά. Όμως δούλεψα πολύ σκληρά και μόρφωσα όλα τα παιδιά μου, γιατί ήθελα να έχουν μια καλή θέση στην κοινωνία και να είναι αντάξια του ήρωα αδελφού τους”.

Έδρασε σε τομείς όπως η αναγραφή συνθημάτων, η μεταφορά και διανομή φυλλαδίων, η μεταφορά οπλισμού, η παρακολούθηση και η βοήθεια στην κατασκευή βομβών. Στις 30.6.1956 επετέθη με επιτόπιας κατασκευής βόμβα κατά Βρετανών στρατιωτών που επέβαιναν σε τρία αυτοκίνητα, στο χωριό του. Η βόμβα ωστόσο δεν εξερράγη.

Στις 02/07/1956, ο Ανδρέας αναλαμβάνει την αποστολή για επιτεθεί κατά στρατιωτικών αυτοκινήτων στο χωριό του. Η βόμβα αυτή τη φορά εξερράγη και σκότωσε ένα μικρό μαθητή, τον Σωτήρη Κωνσταντίνου. Οι βρετανοί επισήμαναν άμεσα τον Παρασκευά, και αφού τον κυνήγησαν κατάφεραν να ανοίξουν πυρ και να τον σκοτώσουν, ενώ απομακρυνόταν με το ποδήλατο του.

Η κηδεία του δεκαπεντάχρονου Ήρωα ορίστηκε για την επόμενη μέρα 3 Ιουλίου Τρίτη.

Πολύ πριν την ώρα της κηδείας έφθασαν έξω από το χωριό όλες οι κοινότητες της Καρπασίας με επικεφαλείς τα Γυμνάσια Γιαλούσας και Ριζοκαρπάσου, η δε Γαλανόλευκη έδινε το νέο χρώμα και θάρρος για τη συνέχιση του Αγώνα.
Εκείνο που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μου είναι το εξής: μόλις φτάσαμε έξω από το χωριό, βρήκαμε συγκεντρωμένους τους κομμουνιστές, καλά οργανωμένους και έτοιμους να μας εμποδίσουν να πάμε στη κηδεία.
Οι μαθητές που είμαστε μπροστά στη τεράστια αυτοκινητοπομπή αντιδράσαμε άμεσα, έντονα και δυναμικά και οι κομμουνιστές αποσύρθηκαν στο δρόμο. Επανήλθαν όμως οι ΒΕΒΗΛΟΙ και κατά τη μεταφορά του Ήρωα στο κοιμητήριο εμολυναν την ατμόσφαιρα της εθνικής κατάνυξης με τα συνθήματα των κατακτητών για ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΓΡΙΒΑ, ΑΙΣΧΟΣ…!!!

Παρά τους κοασμούς των αγγλοκίνητων βατράχων του ΑΚΕΛ, η κηδεία και η ταφή του ΗΡΩΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ έγινε μεγαλόπρεπα και χιλιάδες κόσμου ανανέωσαν τον όρκο για συνέχιση του αγώνα.Επί της σορού του Ήρωα εκτός από τη Γαλανόλευκη, ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΑΡΙΣΤΑ.

Προς τιμήν του Ήρωα η αίθουσα της Δ τάξης του Ελληνικού Γυμνασίου Αιγιαλούσης ονομάστηκε αίθουσα Ανδρέα Παρασκευά και στα Προπύλαια του Γυμνασίου τοποθετήθηκε προτομή του.Επίσης, στη κοινότητα της Κώμας του Γιαλού με έρανο της περιοχής κατασκευάστηκε ο ανδριάντας του και άρχισε να εξωραίζεται ο χώρος για τοποθέτηση του.


Η τουρκική όμως εισβολή ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΩΜΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΛΟΥ.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΕΝΕΔΡΑ.
ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΛΙΚΙΟ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΩΝΟΣ”

Στο άρθρο υπάρχουν πληροφορίες από: Μαρτυρία Πασχάλη Χριστοφή – Η ΚΑΡΠΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ