Categories
Νέα

Πολιτογραφήθηκε τιμητικά Έλληνας, Τούρκος επιχειρηματίας στην Κερύνεια

Σάλο προκάλεσε στην Ελλάδα η αποκάλυψη του inside story για 39χρονο Τούρκος επιχειρηματία, ο οποίος πολιτογραφήθηκε τιμητικά ως Έλληνας πολίτης από την ελληνική κυβέρνηση. 

Πρόκειται για τον Γιασάμ Αγιαβέφε, ο οποίος δραστηριοποιείται στη σκλαβωμένη Κερύνεια. Τα στοιχεία που περιβάλλουν αυτή τη περίεργη υπόθεση αποκάλυψε η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου στο Inside Story.

Ο Γιασάμ Αγιαβέφε πολιτογραφήθηκε τιμητικά στις 14 Ιουνίου. Σύμφωνα με το ΦΕΚ της 22ας Ιουνίου, η απόφαση της κυβέρνησης εδράζεται στο ότι «έχει συνεισφέρει ουσιαστικά με τις χορηγίες του σε υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού κατά την πιο κρίσιμη στιγμή, απομακρύνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την ανεύρεση περισσότερων απαιτούμενων πόρων.

Επίσης, με τις επενδύσεις του και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στη χώρα, έχει συμβάλει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, προβάλλοντάς τη στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους και ως εκ τούτου, η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στο πρόσωπό του δύναται να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας».

Ο ίδιος άνθρωπος στις 17 Αυγούστου 2016, πήρε τη λεγόμενη «τουρκοκυπριακή υπηκοότητα» και θεωρείται μεγάλος ευεργέτης του ψευδοκράτους, καθώς διαθέτει επιχειρήσεις (καζίνο, ξενοδοχεία κ.λπ.) στην κατεχόμενη Κερύνεια. Την περίοδο που οι «δημόσιοι υπάλληλοι» του ψευδοκράτους είχαν μείνει απλήρωτοι, ανέλαβε να καταβάλλει μέρος των μισθών τους, ενώ το όνομά του ενεπλάκη και στη δολοφονία του επιχειρηματία (μαφιόζου) Χαλίλ Φαλγιαλί, τον περασμένο Φεβρουάριο στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο Αγιαβέφε είχε πληρώσει $ 8 εκατ. για να σκοτώσουν τον Φαλγιαλί, με τον οποίο υπήρχε ανταγωνισμός για έλεγχο του τζόγου στα κατεχόμενα. Μάλιστα, είχε γραφτεί ότι το «συμβόλαιο θανάτου» κλείστηκε στην Αθήνα όπου ζει ο Αγιαβέφε. Ο 39χρονος, με δηλώσεις του, είχε διαψεύσει τους ισχυρισμούς, λέγοντας πως αποτελούσαν παραπληροφόρηση τα όσα γράφτηκαν για τον ίδιο, παρουσιάζοντάς τον ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας. Όπως είχε σημειώσει, «ο ισχυρισμός προέκυψε ενώ όλοι οι ύποπτοι που σχετίζονται με τη δολοφονία συνελήφθησαν, έδωσαν καταθέσεις και συνεχίζεται η διαδικασία έρευνας». Για να ισχυροποιήσει τη θέση του για τις πληροφορίες που τον έφεραν ως εμπλεκόμενο, είχε επισημάνει ότι τα δημοσιεύματα τον παρουσίαζαν ως Ιρανό, ενώ ο ίδιος δεν έχει σχέση με το Ιράν.

Πέραν της τουρκικής, «τουρκοκυπριακής» και ελληνικής υπηκοότητας, έχει υπηκοότητα της Σερβίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Οι δωρεές

Δύο συστατικές επιστολές και μια βεβαίωση του Μητροπολίτη Περαία Σεραφείμ ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει δωρίσει στην Εκκλησία ποσό που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ έχει στα χέρια του το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Ειδικότερα, η πρώτη συστατική επιστολή είναι από τον ίδιο τον μητροπολίτη Σεραφείμ ενώ η έτερη προέρχεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Μάλιστα, το ΥΠΕΣ κατέχει και βεβαίωση του κ. Σεραφείμ ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει προχωρήσει σε δωρεές ύψους 250.000 ευρώ και 300.000 ευρώ προς την Εκκλησία και παράλληλα ο κ. Αγιαβέφε, κατά της ίδιες πηγές, έχει κάνει δωρεές υγειονομικού υλικού σε πέντε – έξι δήμους της Αττικής. Σε ότι αφορά την δωρεά προς την Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει λάβει ποτέ την ανάκληση της δωρεάς, «αν και όπως καταγράφεται αυτή έγινε για τυπικούς λόγους». Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο αλλοδαπός επιχειρηματίας έχει προχωρήσει σε επένδυση άνω των 10 εκ σε ξενοδοχειακή επιχείρηση στη Μύκονο.

Αναφορικά, με το γεγονός ότι διώκεται ποινικά στην Τουρκία, το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι δεν υπάρχει ποινικό κόλλημα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Κι αυτό διότι με βούλευμα ο Άρειος Πάγος ζητάει τη μη έκδοση του, καθώς «θεωρείται εχθρός του Ερντογάν». Άλλωστε, όπως υπογραμμίζουν στο «ethnos.gr» αρμόδιες πηγές, ο κ. Αγιαβέφε έχει πάρει άδεια παραμονής στην Ελλάδα από την αρμόδια αρχή, έχοντας λάβει, δε, το καθεστώς του πρόσφυγα. «Υπό αυτά τα δεδομένα το Υπουργείο Εσωτερικών δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την τιμητική του πολιτογράφηση», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά παράγοντες του ΥΠΕΣ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα, Έθνος