Categories
Νέα

Σάλος στα κατεχόμενα: Κυκλοφόρησαν λαχείο με φωτογραφία ανδρών της ΕΟΚΑ

Μέγα θέμα έχει γίνει στα κατεχόμενα η κυκλοφορία έκτακτου «κρατικού» λαχείου για την 58η επέτειο της «αντίστασης των Κοκκίνων» με φωτογραφία από αγωνιστές της ΕΟΚΑ, όταν κατέλαβαν τον Απρίλιο του 1964, το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στον Πενταδάκτυλο.

Το θέμα αποκάλυψε στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η «Αβρούπα»  με τίτλο «Δέστε το ρεζιλίκι». Τα λαχεία ήδη κυκλοφορούν και έχουν πωλήσεις. Από την φωτογραφία στο λαχείο έχει αφαιρεθεί το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που στην αυθεντική φαίνεται.

Από το πρωί, μετά το πρωτοσέλιδο της «Αβρούπα», στα ΜΚΔ ανέβηκαν διάφορα σχόλια για το συμβάν. Στην πρώτη του δήλωση ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, στον οποίο υπάγεται ο «οργανισμός κρατικού λαχείου» δήλωσε ότι θα ζητήσει ακόμα και παραιτήσεις. Σε γραπτή του δήλωση το μεσημέρι ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ μίλησε για «μεγάλο σφάλμα που δεν μπορεί να συγχωρεθεί». Ο «διευθυντής» του «οργανισμού κρατικού λαχείου», Οσμάν Ουζούν ανέφερε ότι θα πράξει ό,τι χρειαστεί και ο υπεύθυνος θα πληρώσει.

Στην δήλωσή του ο Ερσίν Τατάρ αναφέρεται στα γεγονότα της φωτογραφίας που τελικά τυπώθηκε στο λαχείο και γράφει ότι οι αντάρτες της ΕΟΚΑ με τον ελληνικό και ε/κ στρατό με μια «προδοτική επίθεση», την ημέρα του μπαϊραμιού το 1964, κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας σημείο κοντά στο Πιλέρι που το είχαν οι Τ/κ, όπου και «χάσαμε ήρωες μας».

Οι της ΕΟΚΑ, πρόσθεσε, βγήκαν την ‘φωτογραφία της νίκης’ μπροστά από αυτό το κτίριο (ΣΣ: εννοεί το εκκλησάκι) και πήραν τη σορό ενός Τ/κ νεκρού και την περιέφεραν τότε σε ε/κ χωριά. Με την εν λόγω φωτογραφία, συνέχισε, προσπαθούσαν να στείλουν το μήνυμα ότι έκαμψαν την τουρκική αντίσταση στην Κύπρο.

Αλλά, ανέφερε ο κ. Τατάρ, η χρήση της φωτογραφίας στα λαχεία που τυπώθηκαν από την «κρατική διοίκηση λαχείων» για τον εορτασμό της «ένδοξης αντίστασης των Κοκκίνων, η οποία είναι συνώνυμη με το έπος του Τσανάκκαλε, είναι μεγάλο λάθος και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό».

«Κανείς δεν μπορεί να ταπεινώσει τους μαχητές των Κοκκίνων, την ένδοξη αντίσταση στα Κόκκινα, τον εθνικό μας αγώνα και τους μάρτυρες μας, ό,τι κι αν γίνει. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό» συνέχισε.

Υπενθυμίζοντας την δήλωση Ουστέλ για έρευνα επί του θέματος, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι αυτό που συνέβη δεν θα γίνει ανεκτό. «Λυπάμαι βαθύτατα για αυτό το αποτρόπαιο γεγονός και θα παρακολουθώ στενά την έρευνα που εναντίον των υπευθύνων».

«Θα ζητηθούν ευθύνες από τους υπεύθυνους» ανέφερε στην δική του γραπτή δήλωση ο Ουνάλ Ουστέλ, ανακοινώνοντας την έναρξη πειθαρχικής έρευνας που θα περιλαμβάνει ακόμη και την απόλυση των υπευθύνων. «Αυτό το λάθος δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό». Η έρευνα, είπε, θα γίνει τόσο στην «διοίκηση κρατικού λαχείου» όσο και στην εταιρεία γραφικών που τύπωσε τα λαχεία.

Ο «διευθυντής» της «διοίκησης», Οσμάν Ουζούν είπε ότι θα πράξει αυτό που του αναλογεί και θα ζητήσει την παραίτηση του υπεύθυνου γι’ αυτό. Ανακοίνωσε επίσης ότι τα λαχεία άρχισαν να αποσύρονται.

Το λαχείο επρόκειτο να κληρωθεί στις 8 Αυγούστου, συνέχισε, ανήμερα της επετείου των Κοκκίνων, αλλά τώρα αναβλήθηκε για τις 18 Αυγούστου και από μισό εκ. ΤΛ θα γίνει 1 εκ ΤΛ.

Αντιδράσεις

Εδώ και πολύ καιρό το λέμε, δεν υπάρχει «κυβέρνηση», σχολίασε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν κάνοντας λόγο για μια “βόμβα” κάθε μέρα που εκρήγνυται και πως δεν μπορούν οι «κυβερνώντες» να ελέγξουν την κατάσταση. «Ε νισάφι πια! Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να προσπαθούν να επισημάνουν τα λάθη σας και να σας κάνουν να τα αναιρέσετε!» ανέφερε.

Σε δική του ανάρτηση ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι έγραψε: «αν αυτό είναι αλήθεια, μάζεψε το πράγματά σου και φύγε, παραιτήσου. Είναι απαραίτητο να διωχθούν οι υπεύθυνοι για την προσβολή του κράτους και του εθνικού αγώνα».

Μέχρι και ανέκδοτα αρχίσαν να βγαίνουν με αφορμή το περιστατικό και τα οποία κυκλοφόρησαν στα ΜΚΔ. Όπως αυτό που φέρει τον Ερσίν Τατάρ να τηλεφωνεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και να του προσφέρει τα λαχεία για να κυκλοφορήσουν στην ε/κ πλευρά ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Με χιούμορ ή θυμό, όλοι γράφουν για ρεζίλι και επικρίνουν την αβλεψία όσων δεν κατάλαβαν ότι στην φωτογραφία δεν ήταν Τ/κ αλλά άνδρες της ΕΟΚΑ.

Πηγή: Sigmalive